Nu ska jag och träffa en doula // About to meet with a doula

Nu ska jag och träffa en doula. Jag är superpeppad, har drömt om förlossningar hela natten. Jag tror det var efter att min svägerska berättade att hon hade varit med på en förlossning som stöd igår, efter det började tankarna sväva iväg. Varför jag har blivit intresserad av att träffa en doula och se om det är något för mig är för att här i Usa har man inte barnmorskor utan man har en OB-gyn som är en läkare man går till under sin graviditet och jag skulle vilja ha ett extra stöd som jag känner mig trygg med. I många fall är det din OB-gyn som förlöser ditt barn alt någon i detta ”nätverket” så antingen förlöser min OB-gyn mig alt någon av hennes kollegor. Det är din försäkring som avgör vilka nätverk du kan bli ihopkopplad med. Måste tillägga att allt är olika från stat till stat och från läkare till läkare så det kan skilja sig en del. Jag känner i alla fall fler som har använt sig av just en doula för extra stöd och support och för mig som inte vet om J kommer vara i samma stad som mig när det är dags kan det vara skönt att ha henne som stöd ifall vi måste åka in innan han kommer hem. Du kan också ha kvar din doula efter förlossningen om du behöver hjälp med amning tex, det kan också kännas tryggt ifall J säger vi skulle hinna hem till förlossningen men sedan behöva åka iväg på match igen, då har jag den här personen som kan lägga all sin fokus på mig och bebisen och att allt funkar som det ska. J’s föräldrar kommer att vara här några veckor innan beräknad födsel så jag kommer inte att vara ensam och min mamma kommer att sätta sig på ett plan så fort jag säger att det är dags men jag skulle vilja ha en doula som jag kan träffa några gånger innan nu och prata med, ifall det känns bra, som vet precis hur jag vill föda och som kan prata för mig ifall J sitter på ett plan typ.

Har ni hört talas om en doula? Kortfattat så är en doula en kvinna som har erfarenhet att föda barn och är med som stöd under förlossningen. En doula tar inte över mannens arbete (eller vem det är man har med sig) utan finns där för att stärka stödet.

Enligt utförda studier så har en doula flera positiva effekter:

Doula
Antalet kejsarsnitt minskar med 50%

föda med Doula
Förlossningens längd minskar med 25%

Doula
Behovet av medicinsk smärtlindring minska med 30%

Doula
Önskemål om ryggbedövning minskar med 60%

Så, vi får se hur det kändes efteråt. Alla dom jag vet som har fött med en doula har haft positiva upplevelser i alla fall. Så, igår var jag var ju hos min OB-gyn. Nu har vi setts 1 gång i månaden sedan jag kom över hit i vecka 8. Där har hon tagit hjärtljud, kollat mina värden och pratat. Jag har parallellt med det gjort 3 ultraljud, ett var i vecka 10 och så ett stort i vecka 12 där man gjorde kubtest och så vidare och ett stort i vecka 20. Nu ska jag börja träffa min OB-gyn varannan vecka fram till slutet, minns inte vilken vecka men när jag gått lite längre kommer vi att ses varje vecka. Det ska bli supermysigt att ses varannan vecka nu när det ändå börjar närma sig. Det kändes som evigheter sedan när vi sågs igår, tror det berodde på julledighet och allt.

Igår på min rutinkontroll tog jag en inluensaspruta, lyssnade på hjärtljuden, mätte magen och så kollade vi mina värden, glukos och så att jag inte saknar några ämnen i kroppen och allt såg jättebra ut, värdena var toppen! Det gjorde mig glad, då får jag nog i mig allt jag behöver verkar det som ihop med mina gravidtabletter och omega 3. Jag äter ju ordentligt och vi är noga med att äta bra mat hemma så det har säkert hjälp till. Så, kontrollen gick bra men så la hon in ett sista ultraljud för mig nu innan vecka 30, jag ska ringa och boka det idag så att jag och J får gå på ett sista inom 2-3 veckor, när jag är i vecka 28,29. Jag är just nu i vecka 27 (26+2) Egentligen har vi gjort vårt sista ultraljud men min OB-gyn vill se hur han växer, om han fortfarande växer fort och är stor. Hon trodde att allt skulle se helt ”normalt” ut utifrån hur jag har växt på senaste tiden, hon sa att jag växer i precis den takt jag ska (utifrån min kropp) så det kommer säkert gå jättebra. Om det visar sig att han är väldigt stor fortfarande ska dom prata om en eventuell igångsättning i vecka 37,38 sa hon men det ska vi nog få slippa! Ska hur som helst bli roligt att få se den lille en gång till nu när han är så mycket större än senast.

Hur går det i era graviditeter just nu och är det någon där ute som fött med en doula? <3

// Today Im meeting with a doula. Does anyone of you have an experience with a doula? Im so excited to meet with her. I’ve been dreaming about giving birth all night, I think its because my sister in law told me she was helping out at a friends birth yesterday. So cool! Why I would like to meet with a doula is just to have that extra support, I dont know here J will be, if he’s even gonna be in the same city so I think I would feel more calm to have her here to call If he’s away. Im also thinking if he gets back for the delivery and then has to leave she could help out with breastfeeding too If I need help with that. Just a little extra support, I would feel more comfortable with that I think. It seems like people who have hired a doula have had beautiful experiences. Studies have shown that having a doula as a member of the birth team decreases the overall cesarean rate by 50%, the length of labor by 25%, the use of oxytocin by 40%, and requests for an epidural by 60%. 

Well we’ll see what I think. Alright so yesterday I was meeting with my OB-gyn, we have been meeting every month since I got here to US so from week 10. Now at 26 weeks we are going to start meeting every other week, that makes me so happy, yesterday when we met it felt like we haven’t seen each other for ages with christmas holiday and everything. Yesterday she checked my glucos and also to see if there’s something else I need to add on my vitamines but It was all good. I also took a flu shot and she measured me and listened to the little ones heartbeat. Usually at this point you don’t go to any other ultrasounds but since he was measuring so big last time they wanted to add another one at 28-29 weeks so im going to schedule that today, hopefully he won’t be that big anymore but who knows? So, what’s good is that we get to see him in like 2-3 weeks. I asked what is going to happen if he will be measuring big and they said they might have to talk about inducing me earlier. We’ll see.. one thing at a time. Maybe he’s ”normal” size now. Hopefully haha!!

13 reaktioner på “Nu ska jag och träffa en doula // About to meet with a doula”

 • Josefine skriver:

  Jag går in i vecka 24 imorgon 🙂 Jag tycker att det låter kanon med en doula, det är dock inget jag har funderat på eftersom min man kommer att vara med på förlossningen. Förstår givetvis att det är en annan situation för dig 🙂

  • sannealexandra skriver:

   Å grattis! Hoppas du mår bra <3 Jaa, man vet ju aldrig var han är eller hur fort det går!! Känns iaf tryggt. KRAM!

 • Anna skriver:

  Men inte måste väl J spela match direkt efter hans sons födelse?! Eller vad är det för slavkontrakt han har? Det låter ju helt sjukt!

  • Gabriella skriver:

   Hehe, ett slavkontrakt har han nog inte, mer än någon annan som utövar någon form av idrott på elitnivå.
   Det är helt enkelt så det är bara.

  • sannealexandra skriver:

   Ja det är ju som det är.. om han spelar match under tiden jag får värkar blir han utbytt så får han sätta sig på ett flyg direkt och sedan måste han nog tyvärr tillbaka efter ett dygn och fortsätta spela 🙂 what to do! tur vi har familj här! kram!

 • Anna skriver:

  Jag tycker det låter väldigt klokt! Jag har inga barn ännu, men jag har ändå väldigt länge varit inställd på att ha en doula då den dagen kommer. Tanken föddes när jag läste Stina-lee’s blogg för många år sedan och hon utbildade sig till detta. Jag tror det gör enormt stor skillnad, särskilt i Sverige där vården är underbemannad och personalen går på knäna. Jag vill inte att min sambo ska behöva tänka på att hålla koll på medicinska saker, han går ju också igenom en förlossning. Så en doula som kan hjälpa till och finnas där, som vet hur jag vill ha det och som kan förklara vad som händer vill jag ha den dagen det är dags. (En väldigt häftig sak med Stina-lee är att hon, om man vill, även fotar magiska bilder på förlossningen på alla de där små ögonblicken som är så fina. Det tror jag är magiskt att se tillbaka på!)

  • sannealexandra skriver:

   Vad kul att du också känt att det skulle passa dig, jag tycker det känns klockrent 🙂 Precis, jag tror exakt likadant. Det borde bli mer uppmärksammat, finns säkert många som hade velat ha det men som inte vet om det. Ja precis, bilderna är ju perfekt också haha, jag tar ju en del bilder och samlar gärna på mig fler 😀 Stor kram!!

 • Anna skriver:

  Tror också en doula är jättebra att ha med sig då ni inte har barnmorskor el undersköterskor(?) Som finns vid er sida under förlossningen. 🙂 är själv i v.34 och insett att de börjar närma sig! Ett tips är att lyssna på förlossningspodden (avsnitt 90, del 1 & 2 med Jane) pratar mkt om amningen och bebisens allra första tid. Väldigt givande :). Kram

  • sannealexandra skriver:

   Samma här 🙂 Kommer känna mig trygg! TACK! Började just lyssna, så spännande och intressant. tack! KRAM!

 • Annie skriver:

  Spännande med en doula, ser fram emot att höra hur ert möte var 🙂
  Är ny på din blogg och kom in på den av nån anledning jag inte kommer ihåg men då såg jag i alla fall att vi har BF typ samma dag. Eller jag har BF den 15 april… Det är så kul att läsa om dina graviduppdateringar när vi är så nära i tiden, så det kommer jag fortsätta med.

  • sannealexandra skriver:

   SÅ spännande!! Längtar. Vad kul, välkommen hit! <3 Vad roligt att vi är så nära, grattis till er. Lycka till med allt! Stor kram!!

 • Emma skriver:

  Jag är gravid i v 30 med nr 2 nu och den här gången kommer vi ha en doula med oss under förlossningen 🙂
  Min första förlossning var långdragen och jobbig vilket gjort att jag blivit rätt förlossningsrädd efteråt. Sen även om vi har barnmorskor och undersköterskor ”med” i Sverige så är dom ju inte delaktiga i rummet hela tiden utan kommer och går lite, de kan ju ha hand om flera samtidigt. Tycker det känns skönt då med någon som är lite insatt och kan stötta både mig och min man under tiden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.