Important to talk about…

Jag vill belysa något viktigt. Det känns ändå väldigt viktigt att prata om.. Jag fick en viktig kommentar jag vill ta upp.

I morse såg jag och J på Nyhetsmorgon där dom tog upp diabets och hur det ökat senaste åren. Diabets 1 har ökat med det dubbla senaste 30 åren och det vet man inte varför, det är ju inte kostrelaterat tmen det är däremot märkligt att det ökar så markant, ellerhur? Diabets 2 är ju kostrelaterat och beror oftast på levnadsvanorna man har.

Dessa två diagrammen nedan togs upp i morse på NyMo, hur chips och läskkonsumtionen ökat senaste åren. Jag tycker det är så skrämmande. Jag skrev också på instagram att jag tycker det är hemskt hur det kan bli en klassfråga när det handlar om vad vi ska kunna ha i kylen och ge våra barn. Jag och J pratade ofta om detta när vi bodde i Usa, hur hemskt det är att dom rika där kan ha egna kockar som lagar hälsosam mat och dom med mindre pengar äter snabbmat varje dag för att göra familjen mätta. Sedan lägger man på försäkring på det, blir man sjuk kostar det os.v… Inget härligt land att bo i om man föds i en familj som inte har det så bra, svårt att kunna äta ”bra” svårt att kunna studera var man vill och även få hjälp när man blir sjuk. Så orättvist. Men det är ett sidospår.

Jag tycker att dessa siffror i alla fall var skrämmande.. Jag tänker i ett så välutvecklat land som Sverige där vi också har kunskap och kunskap finns tillgänglig för alla så önskar man ju att det inte såg ut såhär.

Här är en studie från 2017;

Matvanor och högt blodtryck är de främsta riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i Sverige. Det visar FNs världshälsoorganisation WHOs färska rapport Global Burden of Disease. En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning äter så ohälsosamt att de riskerar att insjukna eller dö i förtid av kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och cancer.

Samtidigt visar beräkningar att hälsosammare matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med mellan 30 och 50 procent och att upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt. Det innebär stora vinster både för individen och folkhälsan och kan rädda tusentals liv.

Varför jag valde att ta upp detta idag i mina sociala medier är för att jag brinner för välmående och hälsa, det ligger mig varmt och hjärtat och har gjort sedan gymnasiet. Jag har fått en hel del fina meddelanden idag på instagram och vissa lite argare, Sverige är så argt och hårt upplever jag. Det är ett land där det är svårt att tycka till som lite offentlig person, det finns en massa pekpinnar i allt man säger och det gör att jag oftast inte vill dela med mig av tankar. Jag ville i alla fall göra det idag, det skrämmer mig att det finns folk i vissa länder som inte har mat och många av oss i Sverige har det så pass bra så vi äter oss sjuka.  Jag fick även en kommentar om att det är viktigare att belysa psykisk ohälsa än sockerkonsumtionen, jag tror att ni som följer mig vet att jag ofta belyser psykisk ohälsa, senast förra veckan och det är verkligen något vi borde prata mer om. Men jag fick i alla fall en kommentar här i bloggen som skar rakt in i hjärtat för jag kände mig missförstådd, såhär lyder kommentaren:

Emelie

Hej! Jag läste din Instagram story om chipskonsumtionen. Du är en jättegullig tjej & skriver hur bra saker som helst som får andra att må bra. Men jag lider av anorexi & har fightats med ätstörningar hela livet. Vill bara flika in med att lax & advokodo är för lite att äta utan kolhydrater måste också vara med i en måltid. När jag försöker lära mig detta & hela tiden blir påmind om att det inte är ”sunt” med kolhydrater påverkar det mig:(. Övervikt är inte bara det som människor mår dåligt i. Utan jag & flera andra är undernärda. Kram på dig!!

Och jag vill tacka dig Emelie för din kommentar och den är viktig. Jag vill bara förklara mig för att jag fick ett annat meddelande på instagram där en tjej skrev att det jag la ut idag bidrar till anorexihets. Då känner jag mig väldigt missförstådd. Jag skrev ju att ”socker är gift” och det står jag för när du missbrukar det, precis som alkohol och cigaretter som också kan göra dig sjuk på sikt. Men, jag äter socker och jag dricker alkohol ibland själv. Det som är grejen är ju att för mycket alkohol är farligt, likaså cigaretter, stillastittande och för mycket socker och idag intas det för mycket socker och många av oss rör oss för lite, det är ett faktum. Men för mig handlar det inte om att jag inte ska ge Frans för mycket socker för att han ska bli tjock och i mitt fall tänker jag mig inte för när jag inte äter socker varje dag för att det ska påverka min vikt, inte alls, jag vill bara hålla mig hälsosam och frisk och jag vill vara en schysst förälder mot Frans, precis som jag kommer se till att han rör på sig och inte sitter inne vid datorn hela dagarna framöver.

Jag har inte sagt att lax och avokado i sig är det vi ska äta, jag menade att det är så pass mycket dyrare livsmedel än vad tex chips och kakor och McDonalds är, vilket är tråkigt. När jag bodde i LA som fattig student så kunde jag inte köpa avokado att äta på mina mackor till frukost för att 3 avokados kostade typ 8-9 dollar så då köpte jag hellre massa skräp som var billigt för vi måste ju bli mätta. Det var det som var min poäng. När jag skrev detta i på instagram idag menade jag inte att någon ska äta mindre, bara försöka tänka på att äta annorlunda, vara snäll mot sin kropp och sina barns kroppar. Det var min poäng <3 Hoppas att du, Emelie förstår. Och stor kram till dig för din kommentar <3 Du ska äta det du mår bra av.

47 reaktioner på “Important to talk about…”

 • Martina skriver:

  Så bra skrivet av dig och jag tycker det framgick exakt vad du menade på Instagram. Verkar som många vill missuppfatta saker idag, eftersom de tom skriver att du är en gullig tjej med bra värderingar så borde de ju kunna anta att du inte menade något annat än det du skrev? Bra att du rett ut det men synd att du ens ska behöva förklara. Kram till dig, tycker du är grym!

  • sannealexandra skriver:

   Nej det är svårt.. när man tycker till får man ta konsekvenserna men det är tråkigt att bli så pass missförstådd. KRAM! tack!

 • Mia skriver:

  Håller inte helt med, du kan idag äta bra och nyttig mat mkt billigare än skräpmat, dålig mat och godis är (för mig) ändå ganska dyrt samma gällande chips. Lax och avokado är dyrt men går absolut att äta nytttig mat som inte är just lyxvaror som lax och avokado, ändå viktigt att komma ihåg! En meny snabbmat kostar typ 80-100kr vilket du kan få sjukt många måltider för om du lagar själv – så det ÄR inte billigare
  med onyttig mat.

  • Lydia skriver:

   I USA är det definitivt billigare att köpa hamburgare etc, än en fräsch hälsorik sallad eller liknande på tex Whole Foods eller andra supermarkets.

   • Mia skriver:

    Nu menar jag ju Sverige då jag bor här – har dock svårt att tro att potatis o morötter är dyrare än en hamburgare – man måste ju inte handla på flotta trendiga ställen som whole foods tex där det ofta är dyrt

    • Engla skriver:

     Jag tror det handlar mycket om bekvämlighet också, det är lättare att köpa happy meal till barnen än att ställa sig och koka eget potatismos och rulla köttbullar, men det gör så stor skillnad!! Prioritera att laga vällagad mat till barnen och jag lovar dig att bra producerad och näringsrik mat kostar mer än en cheeseburgare även i Sverige;) det är aktiva val som måste göras och att vissa människor inte har ekonomin till att lägga dessa grunder är hemskt, och måste ändras på!

    • sannealexandra skriver:

     ja precis!

   • sannealexandra skriver:

    det klart!

  • sannealexandra skriver:

   Hur som haver, folk bör tänka till.. Jag tycker ändå att sockerskatten ska höjas så att det blir ännu dyrare med godis tex. Jag tror detta beror på var och vad du handlar men generellt är ju snabbmat billigare upplever jag!

 • Lydia skriver:

  Över 23 miljoner amerikaner lever i så kallade ”food deserts”, de bor alltså längre än en ”mile” från livsmedelsbutiker som kan förse de med nyttigt protein, grönsaker och frukt. Fruktansvärt!

 • Sofia skriver:

  Bra skrivet!! Jag förstår precis vad du menar. Det är som du säger, i USA är läsk billigare än vatten och ALLT som är mindre bra för kroppen att äta, är billigare än den bra maten. Det är väldigt orättvist, precis som du skriver, att det tyvärr är det enda alternativet för en del familjer för att ekonomin ska gå ihop.

  • Anonym skriver:

   Bor i USA(Boston) och läsk är absolut inte billigare än vatten. Var har du fått det ifrån?

   • sannealexandra skriver:

    Jag sa ”vissa länder” jag har ju själv bott i USA och vet att vatten är billigare men i Mexiko tex har läsk varit billigare än vatten länge men nu är sockerskatten införd. Tycker det ska införas i Sverige med.. ta efter Norge!

  • Anonym skriver:

   Typiskt självgoda svenskar som tror att folk i resten av världen har det så dåligt/svälter, inte får vård, inte får utbildning. Så pinsamt. Där ute i den stora världen vet folk inte ens vad Sverige är för land.

   • sannealexandra skriver:

    Förstår inte hur du menar?

    • Anonym skriver:

     Du ger en skev bild av USA. Tyvärr som resten av svensk media och sådana som inte har varit där ( att turista i NY räknas inte) köper allting med hull och hår. USA är inte antingen privatkock eller skräpmat precis som det inte är antingen ivy league -utbildning eller låglönejobb. Däremellan finns det miljoner människor med helt vanliga jobb som handlar nyttigt och lagar nyttig mat till sina barn. Bara runt där jag bor finns förutom Whole Foods (som verkar vara det enda svenskar känner till) Star Market, Stop and Shop, Market Basket och Shaws. Det är vanliga affärer som har grönsaker och nyttigheter precis som Whole Foods. Har aldrig sett att det säljs så dyr avocado, vilken affär handlade du från. Dessutom upplever inte alls att onyttigheter är billigare än nyttiga råvaror som vissa påstår här. För mig och många där ute är socker mer eller mindre en krydda, och en krydda är inte en ”gift”. Allt behöver inte vara så svart eller vitt.
     USA är världens mäktigaste land och det bästa landet att bo i om man är en självständig människa som inte vill att pappa staten ska bestämma allt åt en. Och man har åsiktsfrihet på riktig. Inte en svensk version av den.
     Nu ska jag lämna din blogg i fred, tack för mig!

     • Matilda skriver:

      En person med så starka åsikter. Tråkigt du behöver vara anonym.

     • Andrea skriver:

      Men snälla du! Är du på riktigt?! förstår inte hur du orkar! Du måste vara en väldigt bitter människa, tycker faktiskt synd om dig! Det gör du helt rätt i att lämna hennes blogg och tackar för dig.

      Sanne, du är outstanding på alla sätt och vis ❤️

     • sannealexandra skriver:

      kram <3

     • Annika skriver:

      Märkligt att min amerikanskfödda väninna säger helt emot ang Usa´s storhet. Hon skulle inte för sitt liv kunna tänka sig att flytta tillbaka medan hennes son är ett barn.
      Själv har jag kvar den romantiska drömmen om ”over there” så mig kan man blåsa 😉

     • sannealexandra skriver:

      🙂 Jag känner att jag hade kunnat bo där igen men lider med dom som har det lite sämre. När man flyttar hem till Sverige inser man vilken trygghet vi har här! KRAM!

     • sannealexandra skriver:

      Jag ger den bilden JAG har av Usa. Du kanske har en annan. Jag har bott där i totalt 5 år och min man i 8 år. Vi upplever att en svensk familj som har det dåligt ställt har det bättre och tryggare liv i Sverige än i Usa. Där borta kostar ALLT. Det gör det svårt för vissa… Klyftorna är så mycket större. Det klart det finns familjer som inte har det så gott ställt som lagar nyttig mat men jag generaliserade.

      Jag hade frukost på Whole Foods ofta och det blev aldrig under 100 dollar, det är ju svindyrt med nyttig mat i Usa om man jämför med tacobell, subway och KFC. Det måste du ju också tycka? Det går ju inte att förneka.

      Jag upplever att Usa är ett härligt land att bo i om man har pengar, om inte så tycker jag det är långt ifrån bra och det kände jag när jag flyttde hem till Sverige nu. Du skriver ”USA är världens mäktigaste land och det bästa landet att bo i om man är en självständig människa som inte vill att pappa staten ska bestämma allt åt en” men om du då växer upp i en fattig familj, hur ska du då kunna studera det du vill? Hur ska du kunna få hjälp om du blir sjuk och inte har någon försäkring? Är landet så mäktigt då? Jag tycker det är så himla orättvist att pengar ska spela så stor roll. Här i Sverige kan vi bli vad vi vill genom att utbilda oss, gratis..

   • sannealexandra skriver:

    Det klart inte resten av hela världen svälter men Sverige är ett enormt bra och tryggt land, jag har ju bott borta länge och märker det när jag flyttat hem!

  • sannealexandra skriver:

   nej det är så tråkigt.. tack!

 • Engla skriver:

  Så viktigt! Bra att du lägger fram konsekvenserna långsiktigt för framförallt föräldrar som lever ett hektiskt liv och blir för bekväma för att verkligen värna om barnens kost. Du med din plattform och som ”nybliven” mamma kan verkligen inspirera och upplysa och jag tycker att du trots att du tycker det är jobbigt ska göra det, svenskarna behöver höra!! Det man ger barnen under deras uppväxt kommer med största sannolikhet bli en vana och följa dem resten av livet, vilket inte slutar bra.. Min mamma har alltid varit duktig med maten vilket leder till att jag nu som vuxen är medveten och frisk. Jämför man med mina kompisar som jag va så avundsjuk på när jag va lite för att de fick pannkakor och godis varje dag är jag nu tacksam. Min mamma har lagt grunden för min hälsosamma livstil och jag har inte i vuxen ålder behövt bryta några dåliga mönster som kan va svårt och besvärligt, Frans kommer va tacksam att han har föräldrar som orkar bry sig och engagera sig i hans kost, det är livsförändrade. Heja dig och Jacob!

 • Camilla skriver:

  Heja Sanne! Så många poäng i det du säger, våra barn ( 3&4 år) får popcorn & torkad frukt på helgen, vilket dom tror är godis. Dom rör aldrig godis även om de ligger framme någonstans då dom vet att det är ”vuxenskräp”, precis som ”bajsdricka” 😂 ”läsk och alkohol”. Dom vet att de inte är bra. Vi har också varit noga med att berätta och visat bilder på ruttna tänder osv, vilket gör att dom inte vill (ärlighet bra längst 😂). Sen kan vi slappa med sylt till pannkakorna och visst halvfabrikat som falukorv osv. Men jag tycker att de handlar om balans i vardagen. Prioritera när och vad man ska stoppa i munnen. Grönsaker och frukt kan visst vara dyrt. Kolla bara på bananer? Eller äpplen? Men Vi handlar ofta säsongens, mycket billigare… ofta lokala råvaror! Kör på, alla försöker göra de bästa för sina barn 😘

  • sannealexandra skriver:

   Ja dom vet ju inte 🙂 Det är bara bra att tänka till och göra det man kan eftersom det går åt fel håll i Sverige just nu trots mer kunskap.. 🙂 kram och kör hårt!

 • Victoria skriver:

  Måste bara säga att Frans är så sjukt söt!!! Dör 😍😍😍

 • Cecilia skriver:

  Så synd att du ska behöva förklara dig! Detta inlägget handlade om diabetes och socker, inte någonstans står det att folk ska äta mindre, de ska äta nyttigare!
  Tyvärr finns det människor som tror att allt handlar om dom. Detta handlade inte om anorexi men vill man så kan man vrida och tolka precis vad som själv vill och sen beskylla dig för det.
  Du har sunda och hälsosamma värderingar i allt jag läst om dig hittills.
  Något som däremot inte är sunt är avundsjuka men den sjukdomen finns det gott om i vårt kära land.
  Stå på dig, heja dig!!

 • Annika skriver:

  Shit vad snygg du är på bilden här i inlägget!!

  Angående kost och socker, ja var tusan är vi på väg med det här eviga fredagsmyset, lördagsgottat och lill-lördag på onsdagar. Inte klokt.
  Är inte världens bästa själv, men försöker att tänka på vad vi äter och hur mycket socker det blir hela tiden. Samtidigt vill man inte ge sitt barn en skev bild av att vara en konstant bantare med träningshets heller. Balansen är inte helt lätt.

 • E skriver:

  Superbra och viktigt inlägg! Det finns ju samband mellan ökad sockerkonsumtion/allmänt sämre kosthållning och ökad ohälsa av både fysisk och psykisk karaktär (förklarar såklart inte allt, det är alltid mer komplext än så men ändå). Idag finns tusentals vetenskapliga artiklar som belyser att och hur detta hänger ihop och därmed tänker jag att det du tar upp är superviktigt! Jag blir så trött på människor som ska kommentera som inte är pålästa och inte läst en enda vetenskaplig studie i sitt liv (förmodligen). Bra inlägg! 🙂

 • Sofie skriver:

  Hej Sanne! Bra inlägg! Vill bara inflika med att det som faktiskt gör skillnad när det gäller kost är vegetabilier. Det är (oraffinerad) mat från växtriket som håller oss friska och även botar många sjukdomar. Det betyder inte att msn måste äta avokado utan billig mat som kål och rotfrukter är super. Men du har rätt i att det är en klassfråga, men det handlar snarare om okunskap och låg utbildning. Mat från animalier gör oss sjuka. Socker är inte heller bra såklart. Men det jag inte förstår är varför alla blundar för hur kött (inklusive fågel och fisk) samt mejeriprodukter skadar både våra kroppar och miljön. Finns mycket forskning som pekar på att det är kött och mjölk som ökar diabetes och inte alls socker och kolhydrater som många tror. Ett tips om du vill läsa mer om det här är boken ”Konsten att inte dö” som är baserad på all forskning som finns inom nutrition, där man går igenom varje folksjukdom och vad som ökar risken samt vilken mat som hindrar insjuknande. Finns även intressanta dokumentärer på Netflix, bl a ”Food Choises” och ”What the Health”. Jag tror du kommer gilla dessa om du inte redan sett dem.

  Tycker iaf det är kul och bra med dessa inlägg, mer sådant! Kram

 • Anonym skriver:

  Andrea, man är inte bitter och olycklig bara för att man påpekar att Sanne och en del i kommentarsfältet generaliserade när det gäller USA. Har faktiskt aldrig varit lyckligare, gift med min drömman, har precis blivit klar med min civilingenjörsutbildning och har precis köpt vår första hus i USA. Har absolut inget emot Sanne, tycker tvärtom att hon verkar väldigt jordnära och en fin mamma. Så du behöver inte ta i så. Är bara så otroligt trött på att svartmålningen av USA. Ironiskt så är svenskar de första att följer alla möjliga trender som kommer härifrån. Så tänk efter en extra gång innan du kallar folk du inte vet något om för bittra. All kärlek till dig Sanne.

  • sannealexandra skriver:

   🙂 Så härligt att du är så lycklig! Min poäng var att efter jag bott där i 5 år så uppskattar jag Sverige så mycket. Jag upplever att en familj som har det sämre ställt har det mycket kämpigare i Usa än i Sverige. Klyftorna är så mycket större! kram!

 • Daniella skriver:

  Jätte bra skrivet Sanne xx

 • Cemilia skriver:

  Mycket viktigt att ta upp! Tack för att du orkar ta upp det. Förstår att det är jobbigt när folk väljer att missförstå, för det var inte svårt att förstå och följer man din blogg vet man att du är en sund människa som inte uppmanar folk till svält. Det skulle bli väldigt långa och tråkiga inlägg om man måste friskriva sig som i usa när de säljer saker obs. Uppmanar inte till anorexia, mat är nödvändigt, du äter inte onyttigt du är bara big boned, ta inte åt dig, skriver allmänt, mina tankar stäm mig inte! Jag är en suger addict som har varit fri i 49 dagar nu och jag mår jättebra! Främst i magen som inte är svullen längre. En del säger att vi inte har råd med invandring men om vi tar de pengarna som människor kostar samhället genom att äta dålig mat och inte röra på sig så skulle vi kunna ta in ännu mer invandrare! Jag talar alltså om sjukvårdskostnader och bypass som kostar oss skattebetalare ca 80 000 per person som gör det för att de inte orkar äta rätt och motionera! Mer såna här inlägg plz folk behöver tänka till. TACK! 💛 Du ska få mitt favoritordspråk: Jag står bara för vad jag säger, inte hur du uppfattar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.