Pregnancy yoga and my work out routines during pregnancy

Jag har planerat länge att börja med gravidyoga. Jag började min graviditet med att inte träna dom första 12 veckorna alls, det kändes som att min kropp började att bygga bo och gravidhormonerna var överallt, jag var sjukt trött dessutom och kände inte för att träna så jag skippade det.

Efter vecka 12 började jag träna Barre, jag har hört att under en graviditet ska du träna det din kropp är van vid och inte börja något nytt. Jag har ju kört väldigt mycket barre men var ändå lite osäker på vilka övningar man ska undvika men jag hade turen att ha en lärare som var gravid i samma vecka som mig så jag kände mig snabbt bekväm med alla övningar. Fråga om du känner dig orolig! Jag har kört ca 3 gånger i veckan, vissa veckor har jag skippat helt och har jag haft mycket energi någon vecka så har jag kört ett till.

Jag har yogat en hel del i mitt liv, jag började när jag var runt 16 men fastande inte för det riktigt. Jag fastande på riktigt för det för ca 3 år sedan nu, det var under en tid det var rörigt i mitt huvud, jag var stressad över jobb och mycket onda tankar tog över, då hjälpte yogan mig supermycket.

Jag har tänkt hela tiden nu i graviditeten att jag ska börja köra gravidyoga men har känt mig så himla ”lite” gravid så att jag inte har haft något enormt sug, jag har liksom knappt haft mage och känt mig så himla pigg och som vanligt så mentalt har jag inte riktigt varit där men nu, i vecka 28 när jag verkligen känner mig gravid och magen putar ut dygnet runt och ryggen får ta lite stryk fick jag ett sådan starkt sug efter det, kroppen skriker efter skonsam träning och jag tror att det är dags att börja ta itu med att lära sig andas nu. Jag vet ju hur man andas i yoga men jag vet absolut inte hur man förbereder sig att andas inför en förlossning.. men snart så.

Jag anlitade en doula för ett par veckor sedan, Rebecca som ska vara med under förlossningen, hon håller i gravidyoga varje lördag och i meditation för gravida varje tisdag. Jag har bokat in varje pass fram till bebis kommer. Idag provade jag på hennes yoga, jag var så extremt taggad innan och har ju haft lite krämpor denna veckan och har absolut inte tränat något denna veckan, jag har verkligen bara vilat, druckit vatten och vilat. Precis vad jag behövde! Så, när jag klev in i salen idag klev jag in en stor luftig sal där massa andra blivande mammor satt och klappade på sina fina bebismagar. Det var sån härlig energi där inne och när klassen började kände jag verkligen att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle – detta var precis vad jag behövde.

Rebecca lät oss alla introducera oss för varandra, berätta om i vilken vecka vi är i, vad vi väntar för kön (dom som vet) om det var vårt första barn och vad för krämpor vi har. En tjej där var 2 dagar över beräknat datum, hon var rätt taggad på att få ut den lille, blev så avis! Det var så mysigt att sitta där och prata lite innan klassen, det fanns inga speglar och ingen prestation i luften över huvud taget, Rebecca talade om tidigt att vill man napa – så gör det, vill man sitta och äta snacks istället – gör så. Vi alla där inne är gravida och gör det kroppen och bebis skriker efter. Så prestigelöst och avslappnande.

Jag mår riktigt bra i kroppen efter yogan och kan inte vänta till nästa vecka. Passet var inte tufft fysiskt, mycket handlade om andningen och så gjorde vi olika övningar som är sköna för kroppen när man är gravid. Om du där ute är gravid – prova gravidyoga, jag har hört från så många hur mycket det hjälpt dom inför förlossning och under förlossningen och även kring återhämtningen, nu vet jag inte ännu men jag kände att det definitivt kommer att göra mig gott.

Fördelar med att göra gravidyoga;
Stillar sinnet och ger dig avslappning
Ger energi
Lugnar nervsystemet
Stärker bäckenet
Minskar graviditetsåkommor som illamående, kramper, svullnad, halsbränna och tyngdkänsla
Förbereder kroppen inför förlossningen
Hjälper dig att hantera oro inför förlossningen
Stärker kroppen och gör det lättare att bära på extra kilon
Stärker bandet till barnet
Ökar blodcirkulationen
Snabbare återhämtning efter förlossningen

Här är den härliga salen!

Lillkillen i magen röjde hela klassen och det var ibland svårt att hålla fokus när han körde på.

Här vaknade jag efter avslappningen i slutet haha.

Grymt pass, det kändes som ren magi. Här kommer lite fina tips på yogakläder för er yogis! Jag bär ju för det mesta Lululemon kläder men har också en del fina yogaplagg från Casall jag ska plocka fram när jag inte har mage längre, vissa grejer så som detta set (länk HÄR) passar inte riktigt nu.

Här kommer massa yogaplagg från Lulu. För er som inte bor i Usa, det finns en butik i Stockholm på Riddargatan!

Och så till ett nyfunnet märke som jag är HELT besatt av nu, Spritual Gangster. Varför har jag inte sett detta förut? J har en tisha som det står Spiritual Gangster på men jag har aldrig förstått att det är ett märke, ett helt fantastiskt märke där jag nu vill ha ALLT från. Kanske en ny favorit? Jag kanske inte hade yogat i allt här nedan, framförallt inte nu men jag hade gärna klickat hem allt.

Jag har börjat kika på ”myskläder” man kan ta med sig till sjukhuset, något soft mjukisset jag ska sätta på mig när jag får röra mig lite på sjukhuset och när vi ska hem. Jag kanske bara måste ha det vita setet? Är det inte det finaste ni sett? Ah. Den svarta tishan med texten på ryggen är min, jag ska bara klicka hem den. Måste ha!

SÅ – två frågor, har någon av er yogat under era graviditeter och hur har det hjälpt er? Och nummer 2, vad är skönt att ha med sig till sjukhuset i form av kläder? Ett mjukisset? En pyjamas? Morgonrock? Tänkte ni på sådant?

6 reaktioner på “Pregnancy yoga and my work out routines during pregnancy”

 • Ia skriver:

  Jag är gravid med andra barnet i v. 13 och tänkte prova på gravidyoga denna gång 🙂

  Vad gäller kläder efter förlossningen så hade jag med mig mysiga mjukiskläder till sjukhuset, men dom kom aldrig till användning haha. Var inte beredd på att jag skulle blöda en hel del några dagar efter förlossningen och då var det skönt att låna sjukhusets kläder så man slapp fläcka ned sina egna. Ett tips är att ha med sig tröjor med knappar/dragkedja då bebisen gärna vill ligga hud mot hud så att man lätt kan öppna upp. Gäller även pappan 🙂

 • Sara skriver:

  Med mitt första barn gick jag på vattengympa för gravida. Så underbart att känna sig viktlös. Med barn nr 2 valde jag gravidyoga. Jag tyckte faktiskt att det var sådär. Jag var stor, väldigt orörlig och en del foglossning. Vattengympa hade passat mig bättre. Men jag vet flera som älskade yogan. Hoppas det kommer passa dig.

  Vad gäller kläder till sjukhuset. Jag hade sjukhusskjortan man fick låna där. Den var stor och väldigt mjuk. Den skjortan är väldigt amnings vänlig De flesta jag såg hade den faktiskt. När jag åkte hem tog jag på en skön amningströja och mjukisbyxor. Se till att de du tar på dig är mjukt och amning vänligt så blir det bra.

 • Filippa skriver:

  Simmade mycket under min graviditet och i slutet använda jag + satt på pilatesboll (satt även på den i duschen innan vi åkte in för förlossningen). Skönt för rygg och höft!

  Gällande kläder så är det bra med hud mot hud med den lille så ett tips är att välja mjukisset med hoodie eller annat så att du kan öppna och ha bebisen innanför. Jag kände mig inte bekväm i sjukhusdräkt eller morgonrock utan körde pyjamas och mjukisset med hoodie!

 • Johanna skriver:

  Ang kläder efter förlossningen:

  Jag födde vår dotter i augusti & dom fyra dagarna vi fick stanna på BB så hade jag på mig min mans mjukaste skjorta & mjukisbyxor med bred mjuk resår. Jag fick amma min dotter konstant för att få upp hennes blodsocker så skjortan var öppen hela tiden & tuttarna fick vara fria 🙂 Jag trodde det skulle kännas jobbigt att visa tuttarna innan jag födde barn, men när ungen väl är ute så är barnets välmående det enda man tänker på. Sen är det bra att lufta bröstvårtan när barnet sugit klart, så det inte blir sår.

  Så mitt tips: mjuk stor skjorta! Troligtvis har du kvar lite mage dom första dagarna så då e det skönt med något som sitter löst & skönt!

  Kan oxå tipsa om BOOBs amnings tjocktröjor som har fleace foder över brösten, bra för att motverka mjölkstockning!

  Ett sista förlossningstips: Det bästa & mest användbara jag tog med till förlossningen/BB var en vattenflaska! När du har ont under förlossningen så ville iaf inte jag hålla på med ett glas utan jag ville slänga i mig vätskan som under ett träningspass 😀 Sedan efter förlossningen så ligger troligtvis barnet i din famn konstant & då är det oxå väldigt smidigt med flaska.

  Hare gott & lycka till!!

 • Madelene skriver:

  Jag tränade både yoga och annat när jag väntade vår son och jag kände mej både stark och avslappnad i kroppen på samma gång och andningen blev såååå mycket enklare under förlossningen när man övat på andningen innan…superviktigt! 🙂
  Kläder till sjukhuset, jag rekommenderar sköna mjuka underkläder storlek större…(blöder gör man efteråt, vissa mindre vissa mer) sköna mjuka plagg som är lätta att ta av och på..vid amning tex. sköna linnen, skjortor, hoodies.

 • Madde skriver:

  Glöm vita fina mjukiskläder den första tiden, allra mest på sjukhuset.. du kommer varva mellan blödningar, kräkningar, bröstmjölk och bajs.
  jag var som dig och ville ha ett nytt fint mjukis set när vår lilla kom, och såg fram emot att få sätta på mig något fräscht, men….
  För det första så är bindorna som man har i dom omtalade nät trosorna inte nådiga, dom är typ som blöjor… så jag gick runt där på BB som en bambian för byxorna dom SKULLE jag ha;) men dom åkte av ganska snabbt och jag insåg att jag måste vara snäll mot mig själv och kroppen. Tänk på att du kan vara väldigt väldigt öm, så satsa på stora fladdriga byxor som inte sitter åt i midjan. Och tröja så rekommenderar jag STARKT att ta med en kofta eller ännu bättre morgonrock. Du kommer vilja ligga hud mot hud tiden på sjukhuset och då kan det vara skönt att svepa om både sig själv och bebis(ingen dragkedja rekommenderas).
  Jag körde på min morgonrock, amningsbh under och sambons brallor den sista tiden innan vi åkte hem och även hemma.
  annat tips är att ta tänka på att använda parfymfri duschtvål till sig själv eftersom barnet är känsligt och det vill helst känna mammans doft, även parfymfri deodorant använde jag för att man har barnet så nära och gärna under armen när man ligger och gosar eller ammar.
  Har hört om en bekant som fick rodnad på huvudet och då nämnde bm att det förmodligen var reaktion från mammans deo.
  Och om ni vill, sov gärna med hans filt ett tag innan det är dags för hans debut, så den luktar er båda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.